Kasteel Schaloen in Valkenburg

Alweer een blog over een kasteel....? Yep.....;-) deze keer is het kasteel Schaloen in Valkenburg. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en was toen vele malen kleiner dan nu. In 1575 is het kasteel volgens de geschiedenis bijna geheel afgebrand. Er zijn diverse restauratie's uitgevoerd in de loop der jaren, ook heeft het kasteel diverse oorlogen doorstaan. (hoe kan het ook anders als het al zo oud is) Ik zal de namen van alle eigenaren die het kasteel hebben bewoond hier niet allemaal vermelden, want dat is me een lijst................... mijzelf kennende haak ik dan ook snel af en bekijk ik het blog niet verder, en dat is nou juist wel de bedoeling natuurlijk ;-)

Aan het einde van de 2e wereldoorlog bleek het kasteel totaal te zijn uitgeleefd, hierop volgde pas in 1956 een restauratie waardoor het weer bewoonbaar werd.



Tegenwoordig doen de stallen en de bijgebouwen dienst als hotel, het kasteel zelf kan niet worden bezichtigd, wel is het de moeite waard om er eens een kijkje te nemen vind ik, met wie weet een overnachting in 1 van de gebouwen. Er is een leuk terras waar je heerlijk kan genieten van een hapje en een drankje en natuurlijk met een supergaaf uitzicht op dit mooie kasteel ;-)
Op de dag dat ik er was, was het erg druk op het terras, of dat door de zondag kwam of toch door het mooie weer ik heb geen idee, maar het zag er wel gezellig uit ;-)

voorkant van kasteel Schaloen, lekker doorgetrokken in HDR, oke misschien iets teveel, maar ik vind het wel gaaf zo eigenlijk ;-)

kasteel Schaloen vanaf de zijkant
Het terras en de bijgebouwen heb ik niet gefotografeerd, veelste druk en ik wil het wel vrij van de mensen hebben, maar kan moeilijk vragen of ze allemaal willen weggaan toch...? Ach het gaat mij om het kasteel eigenlijk, die bijgebouwen zijn maar bijzaak ;-)

Het schijnt zo te zijn dat dit kasteel tegenwoordig te koop staat, en wel voor 14 miljoen euro !!!! Bizar wat een geld zeg....maarja dan woon je wel in een kasteel ;-)

zijkant/achterzijde van het kasteel, is toch een droomkasteel zo ? ;-)

Nou ik zeg....het wordt tijd voor een nieuw programma; "Nancy zoekt kasteelheer" ofzo,  ik zal John de Mol eens bellen ;-) ik weet zeker dat ik me best kan vermaken in een kasteeltje hahaha...hoewel klein minpuntje misschien.....al die fotografen die dan voor je huis staan, hmm en of ik op al die dagjes mensen zit te wachten weet ik eigenlijk ook niet.....toch nog maar even een nachtje over slapen dan, in mijn eigen vertrouwde bedje, ligt ook heel lekker al staat het niet in een kasteel ;-)


klik op de foto voor een grotere versie van dit panorama, dan is ie eigenlijk mooier.

 
Oh en even tot slot......jullie snappen natuurlijk wel dat ik die wijsheid over het kasteel niet van mezelf heb he ;-), heb het wel zelf opgezocht op internet....ook goed toch.....;-), een beetje geschiedenis hoort er gewoon bij.

Kasteel Ruïne Valkenburg

 
Kasteel Valkenburg is een kasteelruïne in Valkenburg en tevens een van de weinige hoogteburchten in Nederland.
 
Gedurende de Middeleeuwen werd het kasteel enkele keren belegerd. In de Tachtigjarige Oorlog wisselde het kasteel enkele keren van eigenaar, maar de staatse troepen wisten de burcht in 1644 definitief in handen te krijgen. In december 1672 werd het kasteel kortstondig bezet door Franse troepen, maar zij werden al weer snel verdreven. Onmiddellijk daarna besloot stadhouder Willem III de burcht op te blazen omdat het hem waarschijnlijk niet zou lukken de burcht te behouden. Hierna is de ruïne nooit meer opgebouwd.
 
Na de brand van 1773 heeft men vele rotsblokken van de kasteelruïne gebruikt om Valkenburg weer op te bouwen.
 
De kasteel/ruïne kan je bezoeken, dit kost alleen wel 4euro entree. Eenmaal binnen ben je vrij om te gaan en staan waar je wil.
 
 
 
de Ridderzaal, nouja wat daar nog van over is dan ;-)
 
 
 
De foto's zijn gemaakt met 3 verschillende belichtingen om naderhand thuis deze te bewerken tot een HDR foto, wat net even wat meer details laat zien vind ik zelf ;-)
Ook vraagt zo'n oude foto om een bewerking, onderstaande foto heb ik dus in zwart/wit omgezet en hier en daar wat bliksem schichten erbij gemaakt. Dit weer hadden we dus niet echt ;-)
 
zomaar een bewerking, beetje spooky, lekker mysterieus.....ik hou ervan ;-)


Je kan om de ruïne heenlopen en de volgende 2 foto's zijn vanaf de achterkant gemaakt.




Tja en hoe kan het ook anders, ook hier weer een aantal panorama's van gemaakt ;-) Deze komen het meest tot zijn recht als je er op klikt en ze in een grotere versie bekijkt.

 

 
Op naar het volgende kasteel ;-), kasteel Schaloen.

 
 

Kasteel Eijsden

Kastelen, ik heb er wat mee....ik vind ze zo mooi en fascinerend dat ik er uren naar kan kijken en me dan afvraag hoe het zou zijn om in een kasteel te wonen, zowel in deze tijd als vroeger.

De belgische graaf  Marcel de Liedekerke is de eigenaar van het in 1636 gebouwde kasteel Eijsden in het zuiden van ons land. De bouwheer van het huidige kasteel was Arnold de Lamargelle.
Het kasteel wordt nog steeds prive bewoond door de familie Liedekerke, afstammelingen van de belgische graaf Marcel de Liedekerke uit 1636 !

Het kasteel zelf is maar 1 keer per 2 jaar open, vind ik al heel wat, aangezien er dus gewoon mensen wonen, ik zou het zelf ook niet prettig vinden elke keer al die mensen over de vloer ;-) De tuinen eromheen mag je wel vrij bezoeken, van hieruit is dan ook het kasteel heel mooi te bewonderen en te fotograferen.

 
kasteel Eijsden
kasteel Eijsden vanaf de zijkant
 
kasteel Eijsden
kasteel Eijsden vanuit een andere hoek

kasteel Eijsden


voorkant van kasteel Eijsden
voorkant van kasteel Eijsden


Naast het kasteel liggen ook de stallen, ook heel mooi om te zien, of er nog paarden in staan weet ik eigenlijk niet, niet gezien in ieder geval ;-)
Uiteraard kon ik het niet laten om er ook een panorama foto van te maken.

panorama van kasteel Eijsden


de stallen van kasteel Eijsden
de stallen van kasteel Eijsden

jonge lepelaars (augustus 2013)

Halverwege augustus kregen we een tip dat er vlakbij een nest met jonge lepelaars zat, nou dat is altijd leuk natuurlijk, helemaal als het zo dichtbij huis is ;-)
Op de foto van degene waar de tip van was waren de lepelaars echt nog heel jong, ik schat zo'n week of 3 hooguit, ze waren dan ook nog erg klein, echter op de plaats aangekomen bleek dat de jonge lepelaars al een stuk groter waren en inmiddels een week of 7 oud waren.

Heel erg was het niet, want je zag nog wel dat ze vrij jong waren. Het weer was iets minder, afentoe een klein regenbuitje tussendoor.


 
 


Grappig om te zien die lepelaars in een boom, al snel kregen we door dat ze zaten te wachten op moeders die met eten kwam. En ons geduld werd beloond, daar kwam moeder aangevlogen met eten ;-) Bizar om te zien dat de snavel van het jong zo ver in de keel gaat van de moeder.



 
 
Maarja eens is het natuurlijk op, en wat doe je dan....? Eerst maar eens wat turen in de verte, wat een leuk plaatje opleverde ;-)
 
 


Moeders krijgt er al snel genoeg van en lijkt haar kinders toe te spreken, hoogste tijd voor vliegles misschien ?



 
Echt vliegen konden ze nog niet, anders waren ze wel weggevlogen en zelf naar eten gaan zoeken, het blijft een beetje bij kleine stukjes fladderen, vooral niet te ver weg ;-)Tja en als moeders dan weer besluit om weg te vliegen dan begint het ritueel van de jonge lepelaars weer opnieuw, beetje poetsen en maar weer wachten tot moeders terug komt met meer lekkers ;-)
 
 
Het duurde erg lang voordat de moeder weer terug kwam dus hebben we het op een gegeven moment maar opgegeven, de buitjes tussendoor werden buien en het werd ook een stuk kouder, dus dan maar lekker naar huis waar het droog en een stuk warmer is. Wel een leuke ervaring om dit zo te zien, en dat zo vlak bij huis ;-)
 

fantasie bewerkingen

Het is alweer enige tijd geleden dat ik de tijd heb genomen om een blogje te maken. Ik heb echter niet stilgezeten en ben vaak op pad geweest, ook heb ik mijn website weer een update gegeven waar een hoop werk en tijd in gaat zitten ;-)
Als je het leuk vind neem dan eens een kijkje op mijn website.

Ik ben ook bezig geweest met een aantal fantasie bewerkingen, en dat is dan misschien wel leuk om hier te laten zien.