Bandheide libellen

Tja als het weer zo blijft kan ik mooi wat achterstallig fotowerk nabewerken en weer een blogje maken. Op 20 juli 2013 zijn we in Erp geweest voor de bandheide libellen. De wekker weer vroeg gezet om er met een beetje geluk wat libellen te vinden met dauw druppels.

Zowel het vrouwtje als het mannetje heeft over de vleugels een onmiskenbare zwarte band waaraan de soort eenvoudig is te herkennen, zelfs voor mij ;-)

Helaas stond er best wel aardig wat wind waardoor de grond dus wel drijfnat was maar de libellen al droog genoeg waren om te vliegen. En dat deden ze dan ook, er vlogen er wel 100 in de rondte, oke dat wordt een uitdaging dus om ze er mooi op te krijgen.




 
De foto's hebben niet de kwaliteit die ik normaal maak maarja je kan wel duidelijk zien dat het hier om het vrouwtje (bovenste foto) en het mannetje (onderste foto) gaat.
Tijdens het zoeken kwamen we ook nog een exuvium tegen, tja ondanks de wind en de natte grond heb ik er toch maar wat foto's van proberen te maken, gevolg was dus wel een hele natte kont want zo'n uitsluip proces kan best lang duren eigenlijk ;-)




 
Wel leuk de geboorte mee te mogen maken van een bandheide libel ;-) Aangezien het drogen van de vleugels nog langer duurt ben ik maar weer op pad gegaan of ik nog wat kon vinden om op de foto te krijgen, we kwamen tenslotte voor de bandheide libellen en niet voor uitsluipers ;-)
 
Al vrij snel kwam ik deze tegen, waarschijnlijk ook net uitgeslopen want deze bleef vrij rustig zitten, het gaat hier ook om een bandheidelibel, de banden zijn nog niet helemaal zichtbaar maar als je goed kijkt dan zie je een wat parelmoerachtige band lopen over de vleugels. Het schijnt dus helaas zo te zijn dat ze nog niet gelijk de banden hebben na het uitsluipen. Beetje jammer, dat dan weer wel.
 
 
Een stukje verder op kwam ik de mannelijke versie weer tegen, deze is echt mooi rood van kleur dus valt gelijk op als ie voorbij komt vliegen. Deze ging tussen de struiken zitten, ik ben op mijn knieën er naar toe geslopen, heel voorzichtig elke keer een stukje verder, op het laatst wordt het meer tijgeren tussen de bebossing door dan op me knieën en dat is best lastig want je bent totaal niet in evenwicht natuurlijk tijdens het besluipen en dan moest ik ook nog handmatig scherpstellen, hoe bedoel je een uitdaging hahaha....Het was dan ook 2 keer klikken en weg was ie weer....grrrrrrr......

 
Tja en toen was ik het eigenlijk wel zat, elke keer als je er 1 zag en erachteraan ging kreeg ik het niet voor mekaar om hem er goed op te krijgen, mede door de wind die steeds meer opkwam maar ook omdat het van die verschrikkelijk schuwe libellen zijn, zodra je ook maar iets te dichtbij kwam was ie al weer weg. 
 
Het is wel een leuk gebied waar ik ook best nog een keer naartoe wil, maar dan wel met de dauw dus dat wordt nog even afwachten tot half augustus waarschijnlijk, dan wordt het 's nachts wat kouder en is de kans op dauw wat groter, misschien zelfs wel eind augustus aangezien de natuur sowieso wat laat is dit jaar ;-)
 
Ach ... ondanks de natte billen, knieën en drijfnatte schoenen en sokken, heb ik toch een leuke ochtend gehad en ook weer wat nieuwe mensen leren kennen.
Misschien is het helemaal zo'n gek idee nog niet om wat kaplaarzen aan te schaffen, hoewel dat het probleem van de overige natte lichaamsdelen niet geheel oplost ;-)
 
Zit overigens nog met een dilemma, ik heb in dit blogje dus niet mijn watermerk in de foto's gezet, aangezien de foto's er sowieso niet afgehaald kunnen worden met de rechtermuis knop, is dit handig of niet ? Zou het fijn vinden als andere medebloggers hier hun mening over geven, wel of geen watermerk that's the question....;-) 
 
Volgende keer een blogje over..............jawel, de ijsvogels !!!! Ik heb ze eindelijk voor mijn lens gekregen yeahhhhhhhhhhhhhh
 
 

13 opmerkingen:

  1. zou toch maar je naam en watermerk erin zetten Nancy dan is het maar duidelijk.
    Je foto`s mogen zowiezo niet door anderen gebruikt worden maar zonder maak je het wel erg makkelijk lijkt mij.
    Het is
    Het is wel belangrijk om je exif gegevens in je foto te hebben, dan heb je in ieder geval bewijs dat de foto van jou is.
    Niet dat ik er zoveel verstand van heb maar je met exif gegevens kun je aantonen dat de foto van jou is.

    Leuk blogje trouwens met mooie foto`s van die prachtige Libellen.
    Ook nog met uitsluiping, altijd een bijzonder gezicht.

    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dankje wel Greet voor je uitleg en je advies, gaan ze er bij het volgende blog er weer op ;-)

      Verwijderen
  2. Wat een mooie libel.
    En wat heb je het uitsluipen goed vastgelegd, blijft een bijzonder schouwspel.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja dat uitsluipen van welke libel dan ook vind ik ook heel bijzonder, kijk er dan ook graag naar, ondanks dat ik er echt een natte kont aan over heb gehouden hahaha

      Verwijderen
  3. Prachtige libellen én een mooie uitsluiping...ondanks de wind en t gebrek aan dauw prima vastgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Nancy,

    Toch nog een mooie uitsluipserie, en de bandjes....tja, ze zijn toch wel mooi maar ook ik vond dat het beter kon, dat had ik op mijn blog ook geschreven. Het zat gewoon niet mee qua weer en ze zijn idd heel schuw. Rubberlaarzen zijn leuk maar helpen niet hoor ;-). Als je op je knieën zit en het is een beetje vochtig, loopt het water gewoon langs de rand naar binnen.

    Als je niet wilt dat je foto's ge/misbruikt worden zul je iets meer moeten doen dan nu, ik zou zelfs zeggen 2 keer watermerk erin, waarvan 1 bij onzichtbaar over het onderwerp.

    Groetjes,
    Marianne


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Marianne, hmm dus kaplaarzen helpen dus niet echt hahaha dan maar lieslaarzen misschien ? Of de natte broek e.d. maar voor lief nemen ;-) zal het laatste wel worden hahaha

      Verwijderen
  5. Prachtige serie, Nancy. Ik zou die bandheidelibel best ook eens willen zien. Heel mooi gedaan ondanks de harde wind. Van dat copyright en de beveiliging van je foto's moet je je niet teveel voorstellen. Als je persé een foto wilt downloaden dan krijg je het praktisch altijd voor elkaar. De jouwe kun je ook downloaden. Een copyright onder je foto zie ik meer als een soort handtekening waarmee ik aangeef dat ik 'm gemaakt heb. Met elk fotobewerkingsprogramma kun je die tekst er gewoon afknippen, tenzij je je copyright als watermerk midden in je foto plaatst(maar dat is lelijk). Ik beveilig mijn foto's door ze in een lage resolutie te uploaden. Om groot af te drukken zijn ze dan niet bruikbaar, maar voor een website (helaas) wel. Je exifgegevens hoef je niet te vermelden, want die staan al in het bestand van de foto en bovendien staat er niet in dat het uit jouw camera komt. Natuurlijk is het goed om op je website te vermelden dat op al je foto's copyright berust en dat ze je toestemming voor het gebruik ervan moeten vragen. Mocht je ooit kunnen aantonen (een hele moeilijke kwestie dus) dat iemand je foto gestolen heeft, dan is dat inderdaad strafbaar. En realistisch gezien: veel fotografen maken praktisch dezelfde foto's. Dan is het al helemaal niet meer aan te tonen dat het de jouwe was. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, ik zet altijd wel mijn naam in mijn exif gegevens en ook de beschrijving pas ik dan aan in Photoshop bij bestandsinfo. Automatisch via mijn camera gaat dat helaas niet, tenminste ik heb nog niet gevonden hoe ik dat zou moeten doen ;-)
      Wat je zegt is ook zo, al ben je nog zo goed beveiligd, als ze iets willen hebben vinden ze toch wel een manier om het eraf te halen.

      Wat de bandheidelibel betreft, ja het is echt een mooi beestje, vooral de mannelijke versie, maarja dat is in de dierenwereld altijd wel zo ;-)

      Verwijderen
  6. Wat een mooi libellen Nancy.
    Deze bandheidelibellen staan nog steeds op mijn wensenlijstje
    en ik hoop ze dan ook ooit voor de lens te krijgen.
    Je had zelfs nog een uitsluiping en ik maar denken dat
    dat allemaal al achter de rug was hihi... Prachtige opname van deze
    uitsluiping en mooie heldere details.
    IJsvogels zijn super en de laatste die ik gemaakt heb waren een paar weken terug.
    Alleen bleef ie maar met zijn achterkant naar me toe zitten hahahaha...
    ik ben heel benieuwd naar jou foto's van deze prachtige blauwe vogel.
    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dankje Helma, ja het zijn aparte libellen hoor die bandheide libellen, echt heel leuk om te zien ;-) Tja en die ijsvogels.....over apart gesproken, wat een leuke vogels zijn dat he, ik ga morgen weer hahaha wel jammer dat hij met zijn rug naar je toe bleef zitten, maar wie weet krijg je hem nog wel eens recht voor je lens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi Nancy,

    I absolutely love your photos! They are so beautiful!

    BeantwoordenVerwijderen