paddenstoelen (landgoed Elswout)


Woensdag 16 oktober2013, de verjaardag van mijn zoon, maarja die zit voor zijn werk in Turkije dus geen verjaardag vieren ;-( Tja wat moet je dan he.....juist ja fotograferen ;-)

Deze keer was het de beurt aan de paddestoelen, of is het nou paddenstoelen, auto correctie geeft aan dat het met een n is, dus het zal wel ;-) Ik heb al heel wat  foto's van paddo's voorbij zien komen en wilde nu wel eens zien of ik ze ook kon vinden, in Capelle a.d IJssel zit een Heemtuin met wel 90 verschillende paddenstoelen, nou dat wordt wat ;-)

Helaas de paddenstoelen daar stonden er niet mooi bij, sterker nog, de meeste waren gewoonweg kapot....of dat nou komt door de weersomstandigheden van afgelopen tijd of dat ze kapot zijn gelopen door andere bezoekers, ik zou het niet weten, maar een paddenstoelen paradijs zoals ik het me had voorgesteld was het dus niet. Oke ....heb er zeggen en schrijven 1 foto gemaakt, en wel van dit Hazenpootje. Tja de paddenstoelen hebben zo ook hun eigen namen, en ik heb ze niet verzonnen ;-) het gaat me een beetje te ver om uit te zoeken waar die namen vandaan komen ;-), en volgens mij zit daar ook niemand op te wachten.

hazenpootje

Tja...1 paddenstoel, nou lekker dan....gelukkig was er nog een tweede optie, namelijk Landgoed Elswout, dus hup vol goede moed in de auto gestapt. En daar waren er gelukkig wel heel veel te vinden, dus bereid je maar voor op een lang blog met veel paddenstoelen ;-)
 
koraalzwam
groene knolamaniet

 
Toen we daar op de grond lagen om deze exemplaren te fotograferen kwam er een echtpaar op leeftijd voorbij die ons vroeg of we de vliegenzwam ook hadden gezien....Nee dat hadden we niet want we waren er net ;-) Nou hij dus wel ....na enig aandringen van de man zelf bekeken we zijn fotootjes op zijn kleine compact cameraatje...tja en dan ben je verkocht, want als iemand met zo'n cameraatje die foto's kan maken, moet het ons ook wel lukken, dus na een korte uitleg van de man, spullen opgepakt en op zoek naar de vliegenzwam, ondertussen natuurlijk ogen open op nog meer soorten.
 
Als eerste kwamen we daar de porceleinzwammen tegen, wat een glibberige dingen zijn het eigenlijk van dichtbij ;-)
 
porceleinzwammetjes


porceleinzwammetjes


porceleinzwammetjes
 
We vervolgende onze route weer, de man had gezegd volg de rode paaltjes en dan kom je ze vanzelf tegen, kan niet missen........nou we kwamen van alles tegen, maar de beruchte paddenstoel rood met witte stippen was nergens te bekennen ;-)
panteramaniet


inktzwammen


grote stinkzwam


schubbige bundelzwammetjes


tja geen idee hoe deze heet, dus als iemand het weet................... ??


oke deze soorten zijn ook wel leuk, dus vervelen deden we niet, maar toch......het zou zo leuk zijn om ze zelf een keer in het echt tegen te komen he...;-) Het bos van landgoed Elswout is eigenlijk best groot en echt heel leuk om te lopen, bruggetje hier, paadje daar....goh nog een bruggetje....en ineens......ja hoor daar staan de vliegenzwammen....yeahhhhhh
de vliegenzwam
 
vliegenzwam
 
vliegenzwam nog niet volgroeid

 

Ik heb nog gezocht naar kabouter Spillebeen maar die was denk ik even boodschappen doen want ben hem niet tegengekomen ;-) Doordat we al vele soorten hadden gefotografeerd was de tijd gewoon doorgelopen en inmiddels al later dan de planning was, dus vervolgde we onze weg maar weer via de rode paaltjes, hopelijk naar de uitgang ;-) Onderweg kwamen we nog meer leuke soorten tegen.


witte koraalzwam
geweizwammetjes


geschubte inktzwam


inktzwammetjes
 
 
En gelukkig, daar stond de auto weer aan het einde van de route, het begon ook nog eens te regenen dus we hadden mazzel dat we het al die tijd droog hadden gehouden.
Toch nog een paddenstoelen paradijsje gevonden, achteraf gezien jammer dat we daar niet gelijk naartoe waren gereden want dan hadden we meer tijd gehad, maarja.....het is dan ook zeer zeker de moeite waard om hier nog eens langs te gaan, misschien dan wel een blauwe route ;-) wie weet welke soorten er op die route staan ;-)
 

10 opmerkingen:

 1. Nancy ik heb je blog wel een paar keer opnieuw bekeken wat laat je hier een aantal mooie maar ook hele bijzondere soorten zien wat is dit mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige paddoserie Nancy, wat veel verschillende heb je zeg.
  Ik wou morgen nog op paddo jacht ;-))
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie, ik weet niet of het in de buurt is voor je, maar landgoed Elswout is echt een aanrader, echt een heel leuk bos en heel veel paddenstoelen, wij hebben geeneens alles gefotografeerd kan je nagaan ;-)

   Verwijderen
 3. Bij die geschubde inktzwammen heb ik zondag ook op de grond gezeten, maar ik wist er niks moois van te bakken. Deze zijn prachtig, net als de rest van je foto's .

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nancy,
  allereerst dan no gefeliciteerd met je zoon. Jammer dat hij met zijn verjaardag weg was maar dat gaf jou wel kans om dit prachtige blog te maken. Die koraalzwammen en dan met name de witte vind ik prachtig. Ook de schubbige bundelzwammetjes vin ik heel mooi. Eigenlijk zijn al je paddenstoelen mooi en die zwarte zonder naam is wel heel bijzonder! Heerlijk genieten van deze paddenstoeltjes.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Nancy,
  Wat veel mooie foto's! (ik ben nieuw op jou blog en heb dus even zitten rondkijken). Deze serie vind ik ook prachtig!
  Leuk al die verschillende padde(n)stoelen!
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankje wel Senna, en welkom in de wereld van het bloggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het zijn allemaal wel hele mooie plaatjes allemaal.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een soorten zeg, erg mooie foto's zitten er tussen, van de hazenpootjes , porseleinzwam en het witte koraal zwammetje. Leuk de vliegenzwam in verschillende stadia.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen