kasteel Wijchen en kasteel Hernen

Aangezien ik echt nog een heleboel kastelen heb maak ik maar een blogje met 2 kastelen per keer, dit keer dus Kasteel Wijchen en Kasteel Hernen.


KASTEEL WIJCHEN

Op internet, via de Wikipedia is er niet zo heel erg veel te vinden over het kasteel, wat de zelfde naam heeft als de plaats waar het staat, namelijk het plaatsje Wijchen in Gelderland.
Het kasteel staat midden in het centrum en ziet er wel heel gaaf uit ;-) Het dateert uit eind 14e eeuw, toen werd het voornamelijk gebruikt als verdedigingswerk tot ongeveer de 17e eeuw en zag er toen heel anders uit. In 1609 is het kasteel opnieuw gebouwd op de oude fundamenten. In 1640 is het kasteel gekocht door de kleinzoon van Willem van Oranje, Phillips van Nassau, daarna is het overgegaan naar verschillende eigenaren. Tegenwoordig is het van de gemeente Wijchen zelf en wordt het onder andere gebruikt als trouwlocatie.

 

en ja uiteraard mag een panorama van dit geweldige kasteel niet ontbreken natuurlijk ;-), deze panorama is het mooist in groter formaat dus even op de foto klikken hiervoor.KASTEEL HERNEN

Ook kasteel Hernen staat in de gemeente Wijchen, in het dorpje Hernen. Het is een kasteel uit de 14e eeuw, waarschijnlijk ontstaan rond 1350 en bestond toen slechts uit een woontoren.  De kasteelheer kreeg inkomsten door belastingen en door speciale rechten, zoals het molenrecht. Met die inkomsten kon hij zijn kasteel uitbreiden, wat weer goed was voor zijn status.Het kasteel is nooit ten prooi gevallen aan oorlogsgeweld of natuurrampen. In de laatste eeuwen woonde de kasteelheer er zelf niet of nauwelijks, maar liet het beheer over aan een rentmeester. Niemand voelde een drang om het kasteel te verfraaien volgens de nieuwste bouwmode. Daardoor heeft het kasteel zijn stoere, middeleeuwse karakter kunnen behouden.

In 1883 was het kasteel in bezit van familie Den Tex, waarvan een dochter het in april 1940 geschonken heeft aan een stichting, een gedeelte van het kasteel is toegankelijk en kan met een gids worden bekeken, dit heb ik niet gedaan omdat mij het puur om de buitenkant gaat ;-)

Bovenstaande foto is met tegenlicht genomen, vandaar de wat uitgebeten grauwige lucht, de foto's hierna hebben gelukkig wel een mooie lucht ;-)
 
leuk weetje :
In 1968 is de televisie serie Floris opgenomen in dit kasteel.


6 opmerkingen:

 1. Nancy wat plaatst je toch iedere keer weer prachtige kastelen staan er zoveel nog bij je in de buurt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee niet in de buurt maar op mijn computer, heb er nog een aantal bezocht de afgelopen tijd vandaar ;-)

   Verwijderen
 2. Prachtige kastelen en mooi gefotografeerd Nancy.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie serie Nancy en ook de geschiedenis die je erover verteld.
  Ik vind de weerspiegeling van foto 9 echt heel mooi in die gracht rondom het kasteel,
  maar ook e andere foto's zijn echt prachtig om te zien.
  Je laatste panoramafoto is een topstuk.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Nancy! wat een prachtige foto's heb je op jouw blog! ik ben er sprakeloos van! zowel de kastelen (met mooie waterreflecties) als de natuurfoto's (heb ook enkele vroegere berichten bekeken) zijn een lust voor het oog.
  vanaf nu zal ik hier regelmatig langskomen, ik zal je 'volgen'! ook welkom om mijn blog te volgen als je zin hebt: http://stapjesonderweg.blogspot.be/
  lieve groetjes uit België, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Ik ben gek op kastelen. Prachtige foto's, Nance xx

  BeantwoordenVerwijderen