kasteel Dussen, kasteel Ammersoyen en ruïne kerk uit Ammerzoden

Deze keer een blog over 2 kastelen en een ruïne van een kerk in Ammerzoden.

Kasteel Dussen

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot 1331. Het kasteel heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In vergelijking tot andere kastelen is Kasteel Dussen tamelijk bescheiden van omvang. Dit geeft een geheel eigen charme aan het kasteel. Het is prachtig gelegen in een open landschap dat een enorme rust uitstraalt. In de afgelopen eeuwen heeft het kasteel markante bewoners gehuisvest.

Het kasteel is niet bewoond maar wordt vaak gebruikt als trouwlocatie., en wie wil dat nou niet trouwen in een heus kasteel ;-)

voorkant van kasteel Dussen

achterkant van kasteel Dussen


kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is een kasteel in het plaatsje Ammerzoden in Gelderland.
De bouwdatum van het kasteel is onbekend. Maar in het jaar 1026  wordt reeds gesproken over een heerlijkheid in een oorkonde van vrouwe Berta.
In een document uit 1196 wordt gesproken van 'Ambershoye'.
In 1286 was Johan van Harlaer heer van Ammerzoden. Zijn nakomelingen droegen de heerlijkheid ongeveer een eeuw later over aan Arnold van Hoemen. De eerste zekere vermelding van het huidige kasteel zelf dateert uit 1354 toen Arent van Ammersoyen het via overerving verwierf.

 
 


In 1445 wisten de troepen van een rivaliserende kasteelheer het kasteel in te nemen dankzij de List met de rosmolen. Zij verschansten zich in de nabijgelegen molen en lieten een als monnik verklede medestrijder aan de kasteelpoort om onderdak vragen. Toen de kasteelpoorten voor de monnik geopend werden, konden de strijders het kasteel binnendringen en innemen.
In 1957 kwam het Kasteel Ammersoyen in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. In 1959 ging de restauratie van start, die zestien jaar duurde. Het kasteel is te bezichtigen en er worden vaak rondleidingen gegeven, ook dit kasteel kan gebruikt worden als trouwlocatie.

panorama van kasteel Ammersoyen, even op de foto klikken dan is deze groter en dus mooier ;-)

Ruïne Kerk uit Ammerzoden

Vlakbij kasteel Ammersoyen staat een ruïne van de kerk van Ammerzoden, deze was die dag geopend voor publiek dus konden we er eens op ons gemak rond snuffelen.

De Ruïne Kerk ligt vrij op een grasveld omgeven door hoge bomen en afgesloten door een ijzeren hek. Door zijn hoge ligging was bij overstromingen de Ruïne Kerk altijd een toevluchtsoord voor mens en dier.
De kerk dateert uit de 13e eeuw, omstreeks 1500 is er begonnen met het vergroten van de kerk, het hele kerkgebouw zal zijn voltooid omstreeks 1547, het jaar waarin de klok in de toren werd gehangen.
4 opmerkingen:

 1. prachtige kasteelfoto,s ook uit mooie standpunten genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie kasteel kiekjes, leuk om te lezen ook. Leerzaam.
  Er zijn meer kastelen in NL dan je denkt ...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's van het kasteel met de weerspiegeling, mooie kleuren ook.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cudownie zamek jest położony i jest piękny. Ślicznie go i kościół pokazałaś na zdjęciach. Pozdrawiam.
  Prachtige kasteel is gelegen en is prachtig. Het is mooi en de Kerk van u zien in de foto. Jouwe.

  BeantwoordenVerwijderen