kasteel Croy en kasteel Helmond

Nog even op de valreep een blog over 2 kastelen. Dit keer kasteel Croy en kasteel Helmond. Helaas is het me niet gelukt om al de kasteeltjes die ik nog heb dit jaar in een blog te verwerken, dus gaan we in 2014 vrolijk weer verder ;-)

Kasteel Croy

Kasteel Croy ligt in Noord Brabant in het plaatsje Aarle-Rixtel. Het kasteel dateert waarschijnlijk uit het midden van de 15e eeuw.
In 1809 is het kasteel bezocht door Koning Lodewijk Napoleon, deze had het dorpje Aarle-rixtel bezocht en heeft daar zo'n 2000 dekens en een grote som geld geschonken aan het dorpje omdat deze was getroffen door de ziekte de Pest.


De laatste afstammeling die het kasteel bewoonde wilde dat na haar dood het kasteel onderdak zou geven aan zo'n 30 ouderen, afkomstig uit Aarle-Rixtel, dit is ook gebeurd in 1873. 
Toch gaaf dat als je dan zo oud bent geworden je dan toch nog in een kasteel mag wonen toch ??

 
In 1990 werd het kasteel van binnen grondig gerestaureerd en kreeg het de bestemming van kantoor. Het wordt niet meer bewoond. Momenteel huisvest dit kasteel een aantal bedrijven. Zonde eigenlijk want zo'n sjiek bejaarden/verzorgingshuis vind ik eigenlijk leuker ;-)
 Kasteel Helmond


Vlakbij kasteel Croy ligt kasteel Helmond, deze ligt in het centrum van Helmond, hoe kan het ook anders ;-) tegenwoordig is het een kasteelmuseum. Het kasteel zelf dateert uit 1325 en had toendertijd 2 grachten om het kasteel, 1 gracht is helemaal weg, maar 1 loopt nog steeds om het kasteel heen, al zal dit er in 1325 vast anders hebben uitgezien dan nu.
 Kasteel Helmond stond in de middeleeuwen bekend als een vierkante waterburcht met een toren op elk hoekpunt en geen centrale woontoren. De vierkante kastelen bleken toendertijd beter te kunnen worden verdedigd dan de oudere ronde kastelen.

Onderstaande foto's lijken misschien erg op elkaar maar zijn vanuit een ander standpunt genomen, zo heb ik op alle 4 de hoeken gestaan ;-)


Dan wens ik nu mijn blog lezers en volgers een hele fijne oudejaars avond en een gezond, liefdevol maar vooral ook een fotogeniek 2014.
Tot volgend jaar allemaal..................... 

6 opmerkingen:

 1. Allereerst dank voor je wensen Nancy. Wat heb je veel mooi kastelen gezien ondertussen. Sommige zijn inderdaad echt sprookjesachtig, dat vond ik van kasteel Croy ook eigenlijk wel. Jammer dat de 'oudjes' eruit verjaagd zijn. Had ik ook leuker gevonden als die mochten blijven. Maar ja, geldkwesties waarschijnlijk.

  Ook voor jou heel veel fotoplezier in 2014 en wellicht tot nog eens in het veld.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja echt jammer van die ouwetjes he in kasteel Croy, ik zie ze er eigenlijk al rondlopen met de rollators e.d. ;-)

   Verwijderen
 2. Wat zijn er toch nog veel mooie kastelen in Nederland. Beide kastelen ken ik niet. Vooral Kasteel Croy vind ik heel mooi en echt een beetje dat sprookjesachtige (ik zie nu dat Marianne dit ook schreef)....Als je een website hebt , is het wel leuk om al die kastelen in een album te plaatsen (dan 1 foto per kasteel, lijkt me een mooi overzicht).
  groetjes en een fijne jaarwisseling.
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel Ghita, en ja ik heb een website en heb daar inderdaad de kastelen onderverdeeld in aparte mappen ;-) leek mij ook het overzichtelijkste ;-) www.dazzlingphotos.nl

   Verwijderen
 3. Dat zijn nog eens mooie kastelen geweldig om te zien, Nancy ook de allerbeste wensen,veel geluk,liefde maar vooral gezondheid. een fijn fotojaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige kastelen en mooi gekiekt. Met ietsje minder HDR had ik ze misschien nóg mooier gevonden (smaak...) ;-)
  Prettige jaarwisseling en een productief 2014.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen