Uisluipen van een viervlek libel

Zaterdag 25 mei was het dan eindelijk zover, de weersvoorspellingen waren goed dus op de planning stonden de uitsluip libellen. Ik heb dit proces nog nooit zelf mee mogen maken dus was ook best nieuwsgierig hoe het allemaal in zijn werking gaat.

Na een klein half uurtje zoeken in en langs het water zie ik ineens wat kruipen, brrrrrr ja hoor dat is er eentje whahaha wat een eng beest eigenlijk als je hem zo van dichtbij bekijkt, het lijkt wel een Aliën...zouden ze hier het idee van de films vandaan halen ?? 


 
Omdat ze net uit het water komen kruipen moet de larve ( oftewel het exuvium, moeilijk woord ;-)) eerst een mooi plekje vinden aan een stengel en zich goed vast maken met zijn pootjes, hij slaat hiervoor zijn pootjes helemaal om de stengel heen, als hij eenmaal goed en wel hangt kan hij gaan drogen.
 
Dan ineens is het zover, de larve huid breekt open en de ogen en de rug van de libel worden zichtbaar.
 Al vrij snel hierna volgt de rest van de libel eruit te kruipen.

Dit alles kost best veel kracht voor de libel dus als hij er voor een groot gedeelte uit is moet de libel even bijkomen. Het gebeurt weleens dat een libel niet genoeg kracht meer heeft en het proces dus hier stopt, dat betekent helaas exit libel.


Ik durf niet weg te lopen, want stel je voor dat ik wat mis ;-) Ik blijf dus geduldig wachten en hopen dat ik niet die mazzel heb dat deze libel er geen kracht meer voor hebt.

Ik heb geluk, want ineens komt hij omhoog om zo het laatste staart gedeelte eruit te wurmen. Dit gaat ineens heel snel.


Nu is hij helemaal los van het exuvium en hoeven alleen de vleugels nog te groeien, best apart ook want die zijn gewoon wit als ze eruit komen. Ik blijf weer geduldig wachten en maak af en toe een foto, thuis gekomen zie ik dat ik veel dezelfde foto's heb maarja je moet wat he als je daar zo zit te wachten ;-)


Nu de vleugels helemaal op lengte zijn is het weer wachten totdat de vleugels goed opgedroogd zijn, wegvliegen kan hij dus voorlopig nog niet.


 
Aangezien dit echt een tijd duurt besluit ik toch maar even om verder om me heen te kijken en even mijn benen te strekken.
Tot mijn geluk vinden we een libel die iets verder is in het proces maar nog niet geheel droog is dus ook nog niet weg kan vliegen. Wat een geluk, want zo kan ik er mooi op mijn gemak een paar mooie foto's van maken.
 
 
 
Ongelooflijk dat uit zo'n lelijk, vies, eng, Aliën-achtig beest....zo'n prachtige viervlek libel kan komen. Wat is de natuur toch eigenlijk mooi en zit het goed in elkaar.
Ik heb er in ieder geval van genoten, en kan weer iets van mijn wensen lijstje afstrepen.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Nancy
  Geweldig mooi hoor
  Wel apart hé om te zien
  Groetjes Janny
  P.s
  Jou blog is erg breed en je kan dus niet alles lezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geweldig om te zien Janny, ben er zo blij mee dat ik het eindelijk heb mee mogen maken ;-) Wat vreemd dat je niet alles kan lezen, hier geeft ie gewoon alles goed aan, kan het misschien liggen aan je scherm resolutie ? Geen idee of anderen hier ook last van hebben namelijk, heb het nog nooit gehoord maar wel fijn dat je het even aangeeft dan kan ik er naar kijken wat ik eraan zou kunnen doen

   Verwijderen
  2. Ik heb mijn blog inmiddels iets kleiner gemaakt Janny, ik hoop dat het zo beter is ;-) en je alles kunt lezen nu, is wel zo prettig vind je niet ?

   Verwijderen
 2. prachtige serie geworden nacy! heerlijk die grote foto`s ook op je blog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Raym, ik hou wel van grote foto's ;-) lekker duidelijk hahahaha

   Verwijderen
 3. Mooie foto's en erg interessant om te zien en lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen