vervolg macro, libellen, juffers en andere insecten


Dinsdag 11 juni zijn we weer op pad gegaan voor de speciale libellen soorten op de plek waar we eerder deze week ook zijn geweest. Deze keer wilde we er echt voordat de zon opkwam zijn dus stond de wekker deze keer nog vroeger ;-)  Voordeel is wel dat het nog niet zo druk is op de weg.

Eenmaal aangekomen en uitgepakt gingen we op zoek langs het water naar uitsluipers, helaas het was ons deze keer niet gegund, hebben er geen 1 kunnen vinden, balen dus. Gelukkig wel wat andere juffer soorten die hingen te drogen.. Onder andere deze koraaljuffer.

Toch nog een libel gevonden langs de waterkant, ook nog niet droog genoeg om weg te vliegen, blijft leuk. Dit is de bekende viervlek libel, okee je komt ze overal tegen deze soorten maar toch blijf ik ze mooi vinden.Aangezien we echt voor de libellen kwamen hebben we nog wel flink gezocht maar helaas er hingen alleen wat larve huidjes aan de waterkant, waren we dan alweer te laat ? Bij onze zoektocht langs de waterkant en in de struiken kwamen we nog wel wat andere leuke beestjes tegen. Onder andere de rups van de donsvlinder, in een web gevangen zagen we ook nog een veelvraat hangen, nadat we deze gered hadden uit het web konden we hier ook nog wat leuke fotootjes van maken.


rups van de Donsvlinder
 


rups van de Donsvlinder, lekker aan de wandel
 

Veelvraat gered uit het spinnen rag/weg

Het werd later en later en daarbij dus ook warmer, het duurde dus niet lang voor we overal libellen over en langs ons heen zagen vliegen. Je vraagt je werkelijk af waar ze zich al die tijd schuil hebben gehouden, want we hebben echt goed gezocht maar echt niks gevonden grrrr.....Afijn dan maar achter de al opgewarmde en vliegende libellen aan, in de hoop dat ze ergens toch nog rustig gaan zitten en er een leuke foto van te maken valt. Tijdens deze uitdagende speurtocht ook nog wat andere leuke insecten vast kunnen leggen.

Bont Dikkopje

Soldaatje aan de rekstok

Bladwesp

Groene Stinkwants


Hey wat vliegt daar nou...?? een paringswiel van venwitsnuit libellen, snel erachteraan....en ja hoor daar nog een paartje en nog een stel juffers aan elkaar geplakt, wow ogen te kort.

De paring verloopt bij libellen niet zachtzinnig. Vrouwtjes die zich in de buurt van het water wagen, worden direct door een mannetje gegrepen voor de paring. Dit doet hij door met zijn achterlijfsaanhangselen het vrouwtje beet te pakken bij het halsschild (juffers) of achter de kop (libellen). Vaak gaat dit gepaard met een worsteling in de lucht. Als het mannetje hierin slaagt ontstaat de zogenaamde tandempositie, waarbij het vrouwtje dus achter het mannetje aanbungelt. Samen vliegen ze verder, om de paring in bomen of in de oevervegetatie te voltooien. Bij sommige soorten wordt de paring in de lucht voltooid.

parende venwitsnuit libellen

parende keizerlibellen

nogmaals de parende keizer libellen maar dan andere positie van de fotograaf ;-)

Parende vuurjuffers

Blijft leuk om te zien, al is de kwaliteit dan minder dat ik zou willen bij sommige maarja het gaat om het moment nietwaar...?

watersnuffel speelt kiekeboe
 
Gelukkig bleef deze venwitsnuit libel even zitten, en liet zich gewillig op de foto zetten, zelfs een close upje vond ie niet vervelend.
 
venwitsnuit libel

close up van de venwitsnuitlibel
 
Bedankt voor de reacties op mijn vorige blog, deze is iets langer geworden, maarja kan ook zo moeilijk kiezen welke foto's ik wil laten zien ;-)
 

6 opmerkingen:

 1. Woww
  Zitten bijzondere bij zeg!
  Soldaatje aan de rekstok is ook zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje mina zeg!!!
  Dit is nog eens macro. Echt super mooi deze foto's.
  Ik hou zelf ook van de macro en ik zie hier heel wat
  moois voorbij komen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ongelooflijk mooie foto's, Nancy. Dikke complimenten, hoor. Ik snap overigens ook niet waar die libellen zitten, maar ik denk dat als je het eenmaal weet, je de één na de ander ziet zitten. Ik zoek ook maar gewoon verder. Groetjes, Joke

  P.S: wat voor macrolens heb je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje wel Joke voor je compliment over mijn foto's...Tja die libellen zijn soms echt moeilijk te vinden, het beste blijft gewoon 's morgens want dan zijn ze nog niet zo snel of beter nog, vliegen ze helemaal nog niet ;-)
   Ik heb de Canon 100mm F2.8 macrolens en fotografeer met de Canon 50D

   Verwijderen
 4. Wauw, wat mooi, superscherp en zulke mooie achtergronden. Dat vind ik toch wel heel knap want die libellen en juffers kiezen toch vaak rommelige plekjes uit (met veel riet overal), en die mooie scherptediepte, dat is zeker de F2.8, kies je hier het grootste diafragma ?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankje wel Ghita, ja het is inderdaad de 2.8. Ik kies gemiddeld een diafragma van F7.1, soms wat lager maar meestal blijf ik wel op de F7.1 hangen, als ze dan wat laag zitten heb je een mooie DOF. En ja het lukt inderdaad niet altijd hoor, het blijft een uitdaging dat hele macro gebeuren he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen