Steenuiltjes

Op 29 juni 2013 heb ik steenuiltjes mogen fotograferen. En dit was best een uitdaging voor me aangezien ik deze keer voor de eerste keer sinds lange tijd alleen op pad ging.
Voor degene die mijn achtergrond niet kennen, ik ben geruime tijd behoorlijk in de war geweest zeg maar, het ging zelfs zover dat ik op een gegeven moment niet meer alleen naar buiten durfde, of dit nou was voor boodschappen of voor foto's, ik kreeg complete paniek aanvallen.

Afijn op zaterdag 29 juni zat ik dus om 04.30uur in me auto op weg naar de steenuilen, vond het best stoer van mezelf ;-) Om 06.30uur kwam ik op het erf van Hans Menop aan, eerst een heerlijk kopje thee gedronken met Hans en even kort wat bij gekletst, daarna was het tijd om de hutten te gaan betreden.

Er staan 3 eenpersoons hutten op het erf, 2 naast elkaar en 1 hut erboven. Er waren nog 2 fotografen dus even bespreken wie waar zou gaan zitten...Rene en Denis kozen voor de onderste hutten en ik had mijn voorkeur voor de bovenste dus dat kwam mooi uit. Om de uilen niet te verstoren is het belangrijk dat er niet gesproken wordt, dus even nummers uitwisselen om onderling te whats appen, sjonge een hele ochtend niet kletsen, weer een uitdaging voor mij ;-)

Goed eenmaal geïnstalleerd begint het wachten, 08.00uur, 08.30uur, 09.00uur nog steeds geen uiltje gezien, dan maar kijken of de mannen onder nog wakker waren, tja wat moet je anders he, dus beetje whats appen met elkaar om de tijd te doden. En toen ineens.......ja hoor beweging in de tent, het eerste steenuilen jong waagde zich voorzichtig buiten de broedkast....wauw dit is gaaf zeg....voorzichtig kwam hij/zij steeds een stukje verder naar buiten.Wat een geweldig gezicht zeg, adrenaline stroomt door je lijf wat een geweldig moment, en ja hoor daar kwam nummer 2, die wilde ook weleens even kijken wat er te zien viel buiten.

hahaha veelste klein natuurlijk voor de uiltjes zo samen, dus al snel ging er 1 echt naar buiten om op
de tak te zitten.


De camera's klikte volop, aangezien er best aardig wat wind stond besloot de kleine toch maar weer naar binnen te gaan, hup duwde het broertje/zusje naar binnen en ging zelf ook lekker naar binnen.

Na een tijdje besloot moeders ook maar een kijkje te komen nemen, ze dook vanuit de bomen naar beneden, pikte een muis van de grond en weg was ze weer.... de bomen in, uit het zicht van onze camera's. Hmmmm jammer dat ze niet op de paal ging genieten van haar buit, dat had op zeker leuke foto's opgeleverd, helaas die mazzel hadden we niet. Gelukkig kwam ze vrij snel toch weer terug en liet zich uitgebreid fotograferen vlak voor onze neus. De snavel zat nog met bloed dus de muis was op ;-)

 
 
 
De jonge steenuiltjes kwamen naderhand ook weer naar buiten en gingen op verschillende plekken zitten, helaas net niet bij elkaar maarja klagen doen we niet hoor ;-)Bovenstaande fotootjes lijken misschien best op elkaar, maar op de bovenste had hij/zij zich zo uitgestrekt dat ik het gewoon ook zo'n leuke foto vond zodat ik hem graag wilde laten zien op dit blog.


 
Om 13.00uur was het voorbij, Hans kwam ons uit de hutten halen en met zijn 3tjes hebben we nog even wat gedronken en elkaars foto's bekeken. Grappig om te zien dat iedereen toch andere foto's heeft van dezelfde uiltjes. Ik was in ieder geval super tevreden en vond het waanzinnig gaaf om zoiets mee te mogen maken. Okee heb hem dan niet met prooi vast kunnen leggen maarja je ken nou eenmaal niet alles hebben in het leven niet waar ??
 
Ik ben na afloop nog even doorgereden naar een locatie waar de ijsvogel vaak werd gespot, ik dacht als ik nu toch bezig ben met me grenzen te verleggen doe ik dat er ook nog wel even bij ;-) Ik heb de hut gevonden en heb er een uurtje gezeten, maar helaas de ijsvogel liet zich niet zien, misschien dat ik er nog wel eens naar toe ga en dan een hele dag ga zitten, maar daar moet ik nog maar eens goed over nadenken ;-)

Mijn dag was in ieder geval super geslaagd en heb dan ook waanzinnig genoten van deze leuke steenuiltjes, heb de rest van de dag/avond ook met een flinke glimlach rond gelopen, en nu ik zo dit blog aan het maken ben komt alles weer boven en beleef ik de dag gewoon weer opnieuw, geweldig !!

Fantasy Flowers en lieveheersbeestjes

Tja paar dagen mooi weer en het is weer over met de pret. Zonnetje laat zich weer te weinig zien en het is te nat en te winderig voor leuke macro foto's te maken....dus wat doe je dan....?? beetje klungelen achter de computer, tenminste dat heb ik gedaan vandaag ;-)

Ik was vorige week op pad geweest om wat bloemen te fotograferen, op zich wel leuk natuurlijk om wat wilde bloemen uit de natuur op een leuke manier vast te leggen. Maarja vond het toch wat saai eigenlijk dus heb ik er vandaag maar eens wat fantasy tegenaan gegooid ;-)

Oke, je moet er van houden dat geef ik toe, maar ik vond het net dat beetje extra geven aan de foto's. Ik heb ook nog getracht om de namen ervan op te zoeken, en aangezien ik dat echt niet allemaal uit mijn hoofd weet ben ik toch lekker bezig geweest vandaag.


Klaproos
 
 

Klaproos


Klaproos nog in de knop


Paarse Distel
 

Vergeet me nietje
 
Phacelia, zal vast ook een makkelijker naam hebben maar die kon ik niet vinden ;-) 

Omdat helaas niet alle foto's geschikt waren voor een vierkante uitsnede, hieronder ook wat andere uitsnede's.

Wilde Akelei

Klaproos nog geheel dicht

Boterbloem
 
Achja, en toen ik daar zo lekker bezig was in het gras met mijn bloemetjes, viel ineens mijn oog op een lieveheersbeestje, tja dat is toch ook wel leuk natuurlijk, dus hup camera met statief verschoven tot voor het lieveheersbeestje (gelukkig bleef hij zitten). Opeens had ie er genoeg van en vloog van het bloemetje op, wat een geluk dat ik net op het juiste moment afknipte ;-) Dat zijn dan toch wel weer de aparte foto's.
 
All the way up to the top


Let's fly, let's fly away.....
 
Tot zover dan het fantasy flower gebeuren, allemaal weer bedankt voor de reactie's op mijn vorige blog en hoop dat jullie genoten hebben van deze serie.
 

vervolg macro, libellen, juffers en andere insecten


Dinsdag 11 juni zijn we weer op pad gegaan voor de speciale libellen soorten op de plek waar we eerder deze week ook zijn geweest. Deze keer wilde we er echt voordat de zon opkwam zijn dus stond de wekker deze keer nog vroeger ;-)  Voordeel is wel dat het nog niet zo druk is op de weg.

Eenmaal aangekomen en uitgepakt gingen we op zoek langs het water naar uitsluipers, helaas het was ons deze keer niet gegund, hebben er geen 1 kunnen vinden, balen dus. Gelukkig wel wat andere juffer soorten die hingen te drogen.. Onder andere deze koraaljuffer.

Toch nog een libel gevonden langs de waterkant, ook nog niet droog genoeg om weg te vliegen, blijft leuk. Dit is de bekende viervlek libel, okee je komt ze overal tegen deze soorten maar toch blijf ik ze mooi vinden.Aangezien we echt voor de libellen kwamen hebben we nog wel flink gezocht maar helaas er hingen alleen wat larve huidjes aan de waterkant, waren we dan alweer te laat ? Bij onze zoektocht langs de waterkant en in de struiken kwamen we nog wel wat andere leuke beestjes tegen. Onder andere de rups van de donsvlinder, in een web gevangen zagen we ook nog een veelvraat hangen, nadat we deze gered hadden uit het web konden we hier ook nog wat leuke fotootjes van maken.


rups van de Donsvlinder
 


rups van de Donsvlinder, lekker aan de wandel
 

Veelvraat gered uit het spinnen rag/weg

Het werd later en later en daarbij dus ook warmer, het duurde dus niet lang voor we overal libellen over en langs ons heen zagen vliegen. Je vraagt je werkelijk af waar ze zich al die tijd schuil hebben gehouden, want we hebben echt goed gezocht maar echt niks gevonden grrrr.....Afijn dan maar achter de al opgewarmde en vliegende libellen aan, in de hoop dat ze ergens toch nog rustig gaan zitten en er een leuke foto van te maken valt. Tijdens deze uitdagende speurtocht ook nog wat andere leuke insecten vast kunnen leggen.

Bont Dikkopje

Soldaatje aan de rekstok

Bladwesp

Groene Stinkwants


Hey wat vliegt daar nou...?? een paringswiel van venwitsnuit libellen, snel erachteraan....en ja hoor daar nog een paartje en nog een stel juffers aan elkaar geplakt, wow ogen te kort.

De paring verloopt bij libellen niet zachtzinnig. Vrouwtjes die zich in de buurt van het water wagen, worden direct door een mannetje gegrepen voor de paring. Dit doet hij door met zijn achterlijfsaanhangselen het vrouwtje beet te pakken bij het halsschild (juffers) of achter de kop (libellen). Vaak gaat dit gepaard met een worsteling in de lucht. Als het mannetje hierin slaagt ontstaat de zogenaamde tandempositie, waarbij het vrouwtje dus achter het mannetje aanbungelt. Samen vliegen ze verder, om de paring in bomen of in de oevervegetatie te voltooien. Bij sommige soorten wordt de paring in de lucht voltooid.

parende venwitsnuit libellen

parende keizerlibellen

nogmaals de parende keizer libellen maar dan andere positie van de fotograaf ;-)

Parende vuurjuffers

Blijft leuk om te zien, al is de kwaliteit dan minder dat ik zou willen bij sommige maarja het gaat om het moment nietwaar...?

watersnuffel speelt kiekeboe
 
Gelukkig bleef deze venwitsnuit libel even zitten, en liet zich gewillig op de foto zetten, zelfs een close upje vond ie niet vervelend.
 
venwitsnuit libel

close up van de venwitsnuitlibel
 
Bedankt voor de reacties op mijn vorige blog, deze is iets langer geworden, maarja kan ook zo moeilijk kiezen welke foto's ik wil laten zien ;-)
 

Macro foto's van 4 en 8 juni 2013

Heerlijk hoor dat lekkere weer, werd wel een keertje tijd ook natuurlijk. Doordat het mooier weer wordt/is, is het ook weer tijd voor de macro fotografie, yeahhhhh
Volgens de berichten zit er in Zoetermeer een libellen reservaat, nou dat moet dan maar eens bekeken worden he, hopen dat er wat verschillende soorten zitten.

Het is inderdaad een mooi gebied, maar helaas (nog) niet genoeg libellen gespot, nou kan het zijn dat het komt doordat de natuur wat laat is, alles is zo'n 4 tot 5 weken later dan normaal, maar het kan ook zijn dat het helemaal niet zo'n libellen reservaat is eigenlijk, over een paar weken nog maar eens een gokje wagen daar.

Gelukkig heb ik niet voor niks een paar natte voeten en natte broek eraan overgehouden, want er zat toch nog wel wat leuks wat zeer zeker de moeite waard was. Misschien volgende keer eens kaplaarzen overwegen voor 's morgens vroeg met al dat dauw ??
Viervlek LibelVuurjuffer


Vuurjuffer


Kleine Wespenbok

 
Omdat de vooruitzichten voor zaterdag 08 juni 2013 er ook zo goed uitzagen, zijn we vroeg op pad gegaan naar een ander gebied waar het volgens de berichten vol zit met verschillende soorten libellen en juffers. Hmmm mijn wekker zetten om 05.15uur is niet zo leuk als je pas om 01.30uur je bed induikt maarja alles voor de foto nietwaar...??

Het was best even zoeken waar het ven zich nou bevond maar uiteindelijk toch gevonden, al vrij snel kwamen we een uitsluiper tegen, helaas lukte het niet om deze op de foto te krijgen, maar was wel weer leuk om te zien, het bleek inderdaad een ander soort te zijn dan de bekende viervlek dus dat beloofde wat.
Helaas voor ons bleef het vinden bij de grote keizerlibel, nou die had ik nog niet dus was helemaal happy, omdat hij nog niet droog genoeg was om weg te vliegen heb ik er aardig wat foto's van kunnen nemen.


Grote Keizer libel

Close up van de grote keizer libel


Grote Keizerlibel

Na een aantal keer langs het ven te hebben gelopen vond Raymond een rups, ja en niet zomaar 1, eigenlijk best een grote. Gaaffffff ik wil zo graag een rups aan mijn collectie toevoegen maar ik kan ze maar niet vinden. Wat een geweldig beestje is dat toch zo'n rups hahaha die voetjes, geweldig.
 
Lekker aan de wandel


ehhhh...goed kijken wat de voor en de achterkant nou eigenlijk is ;-)

Geweldig toch die voetjes ?

Bij thuiskomst bleek dit om de rups van de Hageheld te gaan, weer wat geleerd ;-)
Ook zijn we nog even naar natuurtuin het Loo geweest, in de hoop daar wat meer te vinden, helaas op wat pyamawantsen na zat er niets, wel kwam nog even de koninginnepage voorbij vliegen,
helaas is het mij niet gelukt om deze vast te leggen, had namelijk mijn iso veelste laag staan, pfff ja stomme zet maarja volgende keer meer geluk hoop ik dan maar.
 

Pyamawants
 
Planning is om van de week nog eens naar het ven te gaan, wie weet dan wat meer geluk op andere libellen soorten.
 
Wordt dus vervolgd..........................

Vogeltjes uit Zeeland

Het is al weer even geleden maar op 4 juni reed de auto naar Zeeland, de bedoeling was de beruchte valkjes en buizerds en heel misschien wel een verdwaalde velduil te spotten. Helaassssss er zat gewoon helemaal niks, ja 1 valkje vloog er, maarja dat lukte me helaas niet om die op de foto te krijgen.

Oke wat dan.....?? stukje verder rijden dan maar, op zoek naar wat andere vogeltjes....vraag me niet waar ik dan geweest ben hoor want dat weet ik echt niet meer ;-) wat dat betreft ben ik niet zo geografisch aangelegd, en onthouden lukt me ook al niet zo goed.

Gelukkig hadden we daar in ieder geval wat meer geluk en konden we toch nog de camera gebruiken voor wat Kluten, een Pleviertje, Graspieper en wat kleine kokmeeuwen, ohja en een lepelaar...
Lepelaar


Kluten
En ja hoor na even gewacht te hebben was het dan toch echt zover, het vrouwtje zat al een tijd met haar bips ophoog dus het kon niet uitblijven om het mannetje sprong erop. Altijd leuk voor wat fotootjes ;-)
Graspieper


Pleviertje met weerspiegeling in het water
Tja en dat kleine spul blijft gewoon leuk, er zaten er genoeg maar deze sprong er voor mij toch wel uit, een kleine kokmeeuw, lekker aan de wandel in het ondiepe water.


kleine Kokmeeuw